Partner uitgelicht | Vande Moortel

Duurzaamheid en natuurlijke uitstraling als troef van SeptimA Antraciet straatbaksteen

Bij het ontwerp van deze stadstuin gaf de eigenares Jeroen Verheyen (Duo Verde) carte blanche. De enige vereiste was een transparant ontwerp zodat  ze vanaf de woning nog een oogje in het zeil kan houden wanneer de kinderen in de tuin spelen. De oorspronkelijke tuin, die bestond uit een grasperk, verwilderde struiken en een oude spar, werd grondig aangepakt. Het ontwerp zou de tuin een nieuwe dynamiek geven waarbij het groen als het ware de woning omarmt.

Groene dynamiek

Die dynamiek creëerde Jeroen Verheyen door halfhoge ronde buxushagen alternerend te planten. Zo ontstaan er halfopen kamers met elk een eigen karakter. Een pad van SeptimA Antraciet kleiklinkers vertrekt vanaf het eerste terras bij de woning en daalt langs enkele grastreden dieper in de tuin. De treden werden afgewerkt met cortenstaal, een mooie combinatie met de SeptimA Antraciet kleiklinkers. De halfopen tuinkamers herbergen o.a. een gracieuze heuvel van siergrassen en een extra zonneterras, aangelegd met dezelfde Antraciet kleiklinkers in visgraatverband. Dit duurzame verhardingsmateriaal met natuurlijke uitstraling sluit naadloos aan bij de sierlijke curves die het ontwerp kenmerkt.

Achterin de tuin kregen de kinderen een klein grasperk om te ravotten én een speelse boomhut die stevig rond een oude spar is opgebouwd. ’s Avonds kunnen de eigenaars met een druk op de knop de tuin omtoveren tot een feeëriek lichtspel, want de stammen van zowel magnolia, esdoorn en sierpruim zijn voorzien van accentverlichting.

Lentefrisse buxus

Dankzij de nauwkeurige opvolging en verzorging ogen de buxusstruiken en -hagen lentefris. De gevreesde schimmelziekte en de buxusmot krijgen zo geen kans om de plant aan te tasten. Tegenwoordig bestaan er ook hybride buxusvariëteiten die resistent zijn voor deze schimmelziekte.

Biodiversiteit

Jeroen Verheyen over de ‘tuin van de toekomst’: “Ik denk dat we meer ‘wildere’ tuinen gaan creëren met een veel grotere variatie aan planten en struiken. We werken nu een beetje té veel met dezelfde planten wat natuurlijk niet goed is voor bijv. het bijenbestand en nadelig is voor ziektes. We gaan meer moeten combineren met een groter assortiment aan vaste planten om natuurlijke bestrijders van ziektes aan te trekken, zeker met het strenge maatschappelijke optreden tegen chemische bestrijdingsmiddelen.”

Zilveren medaille VTA 2019
Tuinarchitect: Duo Verde (Jeroen Verheyen)
Kleiklinker: SeptimA Antraciet
Verwerking: visgraatverband, wildverband, halfsteensverband
Foto’s: © VTA – Annick Vernimmen

Overig nieuws


Partner uitgelicht | BOREK

IL BUONO, IL SOFTLINE BOREK is met recht trots op de samenwerking met h...

Partner uitgelicht | Renson

Pergola als partyplace to be Een tuinfeest met alle toeters en bellen? Z...

Nieuwe website Design Express – Empowering designers!

Design Express, vooral bekend bij architecten als distributeur van Vectorwo...

Partner uitgelicht | Tablazz

Randafwerking ook in ronde vormen mogelijk! Hout leent zich ideaal als zwe...