Partner uitgelicht | Vande Moortel

Tuin in hoevestijl met tijdloos karakter om ‘tijdloos’ te genieten

Deze oude hoeve, gelegen in het West-Vlaamse Moorslede, onderging reeds een grondige renovatie.
Naast de gezinswoning is er tevens een accommodatie voorzien die als bed and breakfast zal fungeren. Voor de aankleding van de tuin kreeg tuinaannemer Laurens Devroe de opdracht om een natuurlijke zwemvijver aan te leggen die zou aansluiten bij het landelijke en tijdloze karakter van de hoeve.  In een latere fase is het ook de bedoeling dat de eigenaars de zwemvijver delen met de bezoekers van hun toekomstige bed and breakfast.

Voor aanvang kreeg Laurens als richtlijn mee om waardevolle tuinelementen te behouden. Zo kreeg de oude notenboom die centraal in de binnentuin prijkt, een prominente rol in het ontwerp. Laurens gaf hem het gezelschap van lage wintergroene hagen die jaarrond structuur en een besloten karakter geven. Met robuuste porfierkasseien voorzag hij langszij een ruime parkeerplek. Langs de andere kant van het centrale gazon koos Laurens voor Franse dolomiet met een meer informeel karakter. Tegen het centrale woongedeelte aan liggen dan weer donkere kleiklinkers. “Het authentieke karakter van de SeptimA Eboniet kleiklinker zorgt voor een mooie samenhang met de historische muren van de oude hoeve. Het is een kleiklinker die naast zijn unieke uitstraling ook vlot plaatst (door zijn klassiek waalformaat), wat ook wel belangrijk is bij de grotere projecten”, legt Laurens Devroe uit. De combinatie van de kleiklinker met de vierkante porfierkasseien en de rechthoekige blauwe hardsteentegels maken het ‘plaatje’ compleet.

Langs de woning wordt de verharding op diverse plekken verzacht door wintergroene snoeivormen. Het orgelpunt van deze halfomsloten binnentuin is de hybride zwemvijver. De bedoeling is dat die zowel voor de familie en vrienden als voor gasten van de bed and breakfast uitnodigend is om in te zwemmen. Vanop de hardhouten loopvlonder leidt een pad in gekloven stapstenen over het water naar de voordeur. Vlakbij, onder een meerstammige lampionboom, kan verkoeling gezocht worden tijdens de warme zomermaanden. De beplanting oogt zeer gezond en de verharding in verschillende materialen is tot in de puntjes afgewerkt. Nu is het enkel nog wachten op gasten om de bed and breakfast officieel in te huldigen.

Project: ontwerp hoevetuin met zwemvijver
Ontwerp en aanleg: Tuinen Laurens Devroe
Kleiklinker: SeptimA Eboniet
Verwerking: wild, ingewassen cementvoeg
Foto’s: VTA

Goud VTA ‘jong talent’

Overig nieuws


Partner uitgelicht | BIOnyx

Langer genieten van je composiet & polymeer tuinmaterialen! Mooie, s...

Partner uitgelicht | Welvaere

Buitenkoken op houtvuur Welvaere heeft 4 verschillende houtgestookte bu...

Partner uitgelicht | Starline

De Starline Urban Active Line is met haar compacte afmetingen het perfecte ...

Partner uitgelicht | Hans Gorter Fotografie

De maand juni is een week oud en de eerste tuinen van dit seizoen zijn al w...