Partner uitgelicht | Royal Grass

Royal Grass neemt oude grasmatten terug voor recycling
Als kunstgras producent is het een belangrijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het kunstgras na zijn levensduur niet op de alsmaar uitdijende afvalberg belandt. Om er zeker van te zijn dat het kunstgras na de levenscyclus wordt gerecycled, geeft Royal Grass een terugname- en recyclinggarantie. Op het moment dat een Royal Grass grasmat toe is aan vervanging, zorgt Royal Grass voor het demonteren, afvoeren en recyclen van het kunstgras.

Wanneer u als tuinarchitect of hovenier werkt met Royal Grass kunstgras bent u verzekerd van een product dat op een milieuvriendelijke manier wordt ontwikkeld. Royal Grass gebruikt voor de productie van de grasmat bijvoorbeeld geen zware metalen. Om te verzekeren dat het kunstgras ook na de levensduur geen schade aan het milieu toebrengt, wil Royal Grass de recycling van het kunstgras stimuleren en eenvoudiger maken.

Recycling kunstgras ingewikkeld
De recycling van kunstgras zorgt namelijk overal ter wereld voor problemen. In een uitzending van nieuwsprogramma Zembla was onlangs nog te zien dat Nederlandse recyclingbedrijven op grote schaal de geldende milieuregelgeving aan hun laars lappen en oude sport kunstgrasvelden niet recyclen maar jarenlang laten liggen. Hierdoor trekken vervuilende stoffen de bodem in. Ook worden de afgedankte grasmatten massaal in het buitenland gedumpt.

De problemen worden veroorzaakt doordat kunstgras recyclen een ingewikkeld proces is. Het doek en de vezels die men erdoorheen weeft, zijn beide van kunststof, terwijl de backing normaal gesproken wordt gemaakt van latex. Om het kunstgras te kunnen recyclen moet men deze verschillende materialen eerst van elkaar scheiden. Dit is een duur en technisch ingewikkeld proces, waar de meest recyclingbedrijf de middelen niet voor hebben.

Samenwerkingsverband met gespecialiseerd recyclingbedrijf
Gelukkig beschikt recyclingbedrijf Re-Match over een technologie die het mogelijk maakt om de afzonderlijke materialen van elkaar te kunnen scheiden en het kunstgras te recyclen. Royal Grass heeft daarom onlangs een samenwerkingsverband met deze recyclingspecialist gesloten.

“We willen voorkomen dat ons kunstgras vergelijkbare problemen veroorzaakt als de sportvelden die illegaal worden gedumpt”, zegt directeur en oprichter Freek Verhoeven van Royal Grass. “Onze eerste kunstgrassen zijn nu bijna 15 jaar oud, de minimale levensduur van Royal Grass kunstgras. Daarom bieden wij onze klanten de mogelijkheid om verouderd kunstgras terug te laten nemen, zodat men het materiaal op een milieuvriendelijke kan hergebruiken. Wij hebben de plicht aan onszelf en aan toekomstige generaties om ervoor te zorgen dat de enorme hoeveelheid plastic afval op de wereld niet groter wordt.”

Royal Grass en al zijn partners hebben kortgeleden een verklaring ondertekend waarin zij zich committeren aan een aantal groene doelstellingen. Een van die doelstellingen is dat in 2030 al het Royal Grass kunstgras wordt gemaakt van gerecycled of herbruikbaar kunststof. “Dan is de cirkel helemaal rond”, aldus Verhoeven.

 

Overig nieuws


Partner uitgelicht | Design Express

Vectorworks Landschap: de enige CAD-oplossing die je nodig hebt. Bij Des...

Partner uitgelicht | MASCOT® Workwear

WERKKLEDING VOOR HOVENIERS Een outfit van MASCOT® WORKWEAR zorgt ervoor d...

Partner uitgelicht | Royal Grass

Hello Happiness Sinds 2003 pionier in de kunstgras markt In 2003 waren w...

Partner uitgelicht | BIOnyx

Langer genieten van je composiet & polymeer tuinmaterialen! Mooie, s...