Partner uitgelicht | Boomkwekerij Ebben – Interview met Toon Ebben

Natuurlijke ambacht

Ebben is een ambachtelijke boomkwekerij. Alles draait om vakmanschap én gevoel voor natuur en cultuur. Daarbij speelt kennis en ervaring een grote rol; zonder die fundamenten kan geen enkel vak gedegen worden uitgeoefend. Dat vakmanschap vertaalt zich zowel naar stedelijke, publieke beplanting als naar klassieke, particuliere beplanting voor bijvoorbeeld landgoederen, privécollecties of grote tuinen. In dat laatste geval kun je denken aan historische bomen waaronder majestueuze, solitaire beuken en eiken of aan vormbomen en groenblijvende, strakke hagen. De aandacht ligt op een traditionele landschapsstijl, op perfecte vormen, volwassen maten en bovenal op het versterken van het ontwerp.

Dan merk je dat men zich er thuis voelt

“In de stedelijke, publieke ruimte zijn de stedenbouwkundige, architect, landschapsarchitect, maar ook binnenhuisarchitect onze sparringpartners”, vertelt Toon Ebben. “Het is fantastisch om samen de beleving van het ontwerp om te zetten in de juiste soorten en deze ook samen uit te zoeken op de kwekerij. Dan komt het ontwerp tot zijn optimale realisatie en merk je vanaf het allereerste gebruik dat men zich er thuis voelt.”

“Wij zorgen en verzorgen iedere dag in samenspel met de natuur. Dat is geen gemakkelijke deal, het vraagt om veel inhoudelijke kennis en om een team mensen dat liefde voor het vak heeft én als een geoliede machine samenwerkt. Je bent altijd bezig met kwaliteit in de breedste zin van het woord, dat houdt nooit op.”

Enthousiast blijven en openstaan voor nieuwe ideeën

“Ebben is zeer levendig, ondanks – of misschien wel dankzij – de hoge leeftijd van het bedrijf. Mijn overgrootvader begon in 1862 met een boomkwekerij op een klein stukje land, nu ligt er 450 hectare bomen in alle soorten, vormen en maten. Dat is alleen realiseerbaar als je van generatie op generatie passie hebt voor het vak, enthousiast blijft en openstaat voor nieuwe ideeën. Wat dat betreft zijn we net uitvinders bij elkaar met springlevende ideeën. Dat gaat als een soort kookpot, van de hak op de tak en tegen elkaar in, met de wildste en gekste plannen. Maar als dat eenmaal heeft gesudderd en is gedestilleerd, komen daar de mooiste projecten uit.”

Geïnspireerd door natuurlijk meebewegen

“Onze collectie is geïnspireerd door het natuurlijk meebewegen van onze planten. Die beweging wordt aangestuurd door licht, lucht, water, bodem en de meer extreme weersomstandigheden, zoals een hagelbui of een onweersstorm, die óók schade kunnen veroorzaken. Wij grijpen slechts beperkt in en dan alleen om de plant geschikt te maken voor de uiteindelijke standplaats. Dus bijvoorbeeld met regelmatig verplanten om een compacte kluit te vormen. We hebben in de loop der jaren heel veel geleerd van de natuur. Vroeger probeerden wij onze bomen zo recht mogelijk te krijgen met een zo regelmatig mogelijke kroon. Maar steeds vaker vond ik een stukje vergeten landschap of kwekerij met grote verrassingen, gebracht door de natuur. Prachtige planten die hadden gevochten tegen de weersomstandigheden of juist waren meegedeind. We zijn die natuurlijke vormen steeds meer gaan omarmen en met de wendingen die de natuur brengt gaan werken. Ik word nog iedere dag verrast, het gaat nooit vervelen.”

“Wij worden niet alleen geïnspireerd door de natuur en de weersomstandigheden, maar ook door anderen en vice versa. Ik zie het als mijn taak om mensen te motiveren; medewerkers, maar ook klanten, leveranciers en partners. Dat betekent goed kijken en luisteren naar wat nodig is en de individuele talenten aan bod laten komen. Eigenlijk precies zoals we onze bomen kweken. Vanuit inspiratie komt innovatie. We inspireren mensen en onze directe omgeving. Het liefst werk ik samen met zoveel mogelijk disciplines, dan krijg je kruisbestuiving en brengt ieder zijn kennis en kunde mee, zodat mooie, nieuwe ideeën gevormd worden.”

“Inspiratie en innovatie blijven lege termen als je je authenticiteit niet voortdurend bewaakt. Ebben bomen zijn altijd authentiek geweest; zo waren we een van de eerste kwekerijen die op grote schaal meerstammigen ging kweken en we zijn de enige met een uitgebreid sortiment landschappelijke en inheemse meerstammige soorten. Je blijft authentiek door je niet teveel aan te trekken van de mensen die langs de zijlijn staan te roepen. En door als eerste of juist als laatste aanwezig te zijn. Als je als eerste bent, kun je het beste selecteren op jonge percelen. Als je de laatste bent dan zijn de knurften nog over, de couveuseklanten, die je moet koesteren om er nog wat van te maken. Met beide mogelijkheden heb je iets origineels in handen.”

Voor en door groenprofessionals

Rijdend door het Land van Cuijk kan de groene weelde op de uiteenlopende kwekerijvelden je haast niet ontgaan. Rijen en rijen prachtige boomsoorten van klein tot heel groot en met de mooiste vormen. Nieuwsgierig naar al die bijzondere bomen? Bezoek dan eens de website van Boomkwekerij Ebben. Een compleet digitaal platform dat antwoord geeft op alle denkbare bomenvragen. Welke boom geeft welke sfeer? Waar kan ik welke boom het best toepassen? Hoe plant ik een boom? En hoe moet ik bomen en hagen snoeien?

“Maar het mooiste deel van onze website is toch wel de TreeEbb”, vertelt Toon Ebben. “De online bomentool met duizenden soorten bomen en andere beplanting. De TreeEbb omvat een enorme collectie meerstammige bomen, laan- en parkbomen, vormbomen, klimbomen, karakteristieke bomen en heesters. Daarin zoek je eenvoudig op toepassing, formaat, kleur, vorm, standplaats en andere plantkenmerken. En al die gegevens zijn vrij te gebruiken door alle groenprofessionals.”

 

 

Overig nieuws


Partner uitgelicht | Design Express

Vectorworks Landschap: de enige CAD-oplossing die je nodig hebt. Bij Des...

Partner uitgelicht | MASCOT® Workwear

WERKKLEDING VOOR HOVENIERS Een outfit van MASCOT® WORKWEAR zorgt ervoor d...

Partner uitgelicht | Royal Grass

Hello Happiness Sinds 2003 pionier in de kunstgras markt In 2003 waren w...

Partner uitgelicht | BIOnyx

Langer genieten van je composiet & polymeer tuinmaterialen! Mooie, s...