Partner uitgelicht | Steenbakkerij Vande Moortel

Make-over Hotel Arena in Amsterdam resulteert in smaakvol parkhotel.

Ancienne Belgique Bronsgeel vormt schakel tussen transparante paviljoenen en terras.

Hotel Arena met vier sterren is gevestigd in een rijksmonument, namelijk in het pand van het voormalige Sint Elisabeth Gesticht in Amsterdam. De uitbreiding van Hotel Arena ging van start in 2013 en werd opgeleverd in 2016. Het omvat een nieuwe hotelvleugel en twee moderne paviljoenen aan het Oosterpark, één paviljoen met café/restaurant PARK en één paviljoen voor meeting en events. Het café heeft een ruim terras gematerialiseerd in straatbakstenen met een brede trappartij in natuursteen die rechtstreeks leidt naar het park. De monumentale kapel, die oorspronkelijk voorzien was van glas in lood vensters, is in ere hersteld en wordt nu gebruikt voor bruiloften en andere festiviteiten.

Sander Singor van Buro Sant en Co: “De hoofdentree van Hotel Arena is verplaatst van de eerste ’s Gravesandestraat naar het Oosterpark. Hierdoor krijgt het gebouw dat eerst afgesloten was met hoge schuttingen, een voorkant aan het Oosterpark. Door de nieuwe glazen zijvleugels van Team V die qua structuur voortkomen uit het oorspronkelijk ontwerp van architect Bleijs, ontstaat er een optimale binnen-buiten relatie.
Door de introductie van de nieuwe aangelegde vijver, het toevoegen van een brede parktrap en het doorlopen van het groen rondom het gebouw, maakt het complex in zijn geheel een logisch onderdeel uit van het park.”

Het rijksmonument zoals we het nu kennen is dus gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van architect Bleijs uit 1888. Dit ontwerp werd nooit volledig gerealiseerd. Team V Architectuur bouwde daarop voort en voegde er extra kwaliteit aan toe. Het uitbreidingsontwerp is eigentijds, maar houdt tegelijk rekening met de historische waarde van het monument. Dit was ook een voorwaarde waarmee Team V Architectuur rekening moest houden.

“Omdat de gevel van de twee nieuwe vleugels helemaal van glas is, worden binnen en buiten vrijwel naadloos met elkaar verbonden. Dit wilden wij benadrukken door de bestrating van buiten letterlijk naar binnen door te trekken. Omdat de architectuur zelf zo sterk is wilden wij hiervoor een materiaal gebruiken dat kleinschaligheid en ‘persoonlijkheid’ toevoegt.
We kozen in deze ruimtes voor een straatbaksteen omdat dit qua maatvoering en verhoudingen een menselijke maat heeft. Omdat men zich prettig verhoudt tot dit kleine formaat, wordt daarmee benadrukt dat dit gebouw is gemaakt om te worden gebruikt door mensen en niet alleen om een krachtig gebouw neer te zetten.” aldus Sanne Schenk van TANK.
“Met de gele kleur kozen we ervoor ‘de zon naar binnen te halen’. De gelige kleur geeft een warme, positieve uitstraling aan zowel de serre als het terras waardoor het een prettige verblijfplaats is. De kleur sluit mooi aan op het grijze beton in de rest van de ruimte.”

Opdrachtgever: Hotel Arena

Ontwerp: Landschapsarchitectuurbureau Buro Sant & co, Interieurarchitectenbureau TANK, Team V Architectuur

Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Straatbakstenen: Ancienne Belgique Bronsgeel

Verwerking: Buiten straatwerk in gestabiliseerd zandbed. Binnen gezaagd en in cementdekvloer v.v. vloerverwarming.

Foto’s: © Teo Krijgsman – Luuk Kramer

Overig nieuws


Partner uitgelicht | Boomkwekerij Ebben

Tuinontwerp in de winter Begin december. Na een schitterende rood-geel-o...

Partner uitgelicht | DJS Hekwerken & Toegangstechniek

Unieke werkwijze DJS hekwerken Een stijlvolle poort markeert niet alleen d...

Partner uitgelicht | Bera

BERA T & L-Edge Pro Wij willen u kennis laten maken met onze alu...

Presentatie Vectorworks® 18 oktober

Op het Meesters in de Tuin event op 18 oktober zal tijdens het tweede plena...