Partner uitgelicht | Steenbakkerij Vande Moortel

Landschapstuin met kleiklinkers vervolmaakt gerenoveerde vierkantshoeve

Ancienne Belgique Lava versterkt het landelijke gevoel.

Opdrachtgever: Private tuin te Poperinge
Landschaps- en tuinarchitect: Jonas D’hoore – Creatief in groen
Aannemer: Tuinen Vulsteke
Kleiklinkers: Ancienne Belgique – Lava
Verwerking: Halfsteensverband met een fijne cementvoeg, die bruin kwartszand bevat.

Landschaps- en tuinarchitect Jonas D’hoore van Creatief in groen realiseerde deze landschapstuin rond een gerenoveerde vierkantshoeve in Poperinge. Het ontwerp integreert de hoeve in de directe en weidse omgeving van de westhoek.

De bedoeling was om een gezellige, sfeervolle en ruime buitenruimte te creëren waarbij het uitzicht op het omliggende landschap een onderdeel is van de tuinbeleving.

Binnen het zowel hedendaagse als tijdloze concept werd er gekozen voor duurzame, kwalitatieve materialen. De karaktervolle Ancienne Belgique Lava kleiklinkers vormen een verlenging van de landelijke hoeve. De bruin-zwarte tinten van de Lava zijn complementair met de bouwmaterialen van de hoeve zelf. Ook de blauwe hardsteen en de kasseien benadrukken de rustieke stijl. De karaktervolle kleiklinker werd binnen deze stijl verwerkt in een halfsteensverband met een fijne cementvoeg die bruin kwartszand bevat.

Een creatieve uitdaging voor Jonas D’hoore was het versterken van de niveaus. Het hoogteverschil, zowel in interieur van de woning als op de buitenruimte van het perceel, is prominent aanwezig. Hierop werd in het ontwerp van de buitenruimte ingespeeld zodat dit versterkt wordt volgens het karakter van het landschap. Een verhoogde, strakke “tapis vert”, brede en statige traptreden met kleiklinkers, strakke taluds en natuurlijke hellingen zijn hiervan het bewijs.

Er werd gekozen voor inheemse beplanting: solitaire meerstammige en hoogstammige bomen, groenblijvende haagmassieven, meidoornhagen, beukhagen, siergrassen en bloeiende borders die de aansluiting vormen tussen wonen, leven en de omgeving. Deze zorgvuldige selectie is gemaakt met als doel een onderhoudsvriendelijke groene ruimte te creëren.

De inrichting van het binnenplein staat in schril contrast met het nonchalante en speelse karakter van de achtertuin. Patronen van graspartijen, kleiklinkerpaden, kasseipaden en haagpercelen benadrukken de strakke belijning van het ontwerp. Dit toont aan dat de Lava kleiklinker in verschillende concepten mooi tot zijn recht komt.

“De rode draad binnen het volledige concept is het creëren van sfeer en beleving”, aldus Jonas D’hoore.

 

Overig nieuws


Partner uitgelicht | Tablazz

Terras zomer- en winterklaar maken Er zijn grofweg 2 momenten in het jaa...

Partner uitgelicht | Royal Grass

Leider met innovatie Royal Grass loopt voorop. Al 17 jaar leider in de k...

Partner uitgelicht | Hans Gorter Fotografie

Het tuinseizoen is in volle gang! Wat mij betreft althans. Ik ben geen hove...

Partner uitgelicht | Renson

Terrasje doen in het water Overal zon, maar toch beschut dankzij de Renson...