Partner uitgelicht | BIOnyx

Binnenkort weer aan de slag in de tuin

De dagen worden gelukkig weer langer, nog even en de lente komt er aan! Het verlengen van de dagen is zelfs onlosmakelijk verbonden met het woord van het seizoen. Het woord ‘lente’ is namelijk afgeleid van lang. Misschien merk je het al: de langere dagen en (iets) meer zonlicht hebben een effect op mensen. Je wordt er vrolijker van en je krijgt meer energie.Het wordt daarom hoog tijd om voorbereidingen te treffen om weer aan de slag te gaan in de tuin. Maar na een nat, vochtige winter, kan dat nog best een klus zijn.

 Grootste ergernis in de tuin: Groene aanslag

Groene aanslag op terrastegels, (hard)hout – en composiete tuinmaterialen of groen mos tussen de klinkers. Het is ergernis no. 1. De groene aanslag – ook wel atmosferische vervuiling genoemd – neemt toe als de dagen donkerder & korter worden, er veel regen valt en weinig zonlicht is. De mossen en algen houden vervolgens water vast, wat het probleem alleen maar verergert. Het voorjaar is een perfect moment om wat aan de aanslag en deze ergernis te doen.

Zo blijven je (hard)hout – en composiete tuinmaterialen mooi
Veel tuinen zijn er op zijn minst gedeeltelijk mee uitgerust, hout. (Hard)Hout en composiet zijn mooie materialen om mee te werken. Het is, in de productiefase, zeer bewerkelijk en daarnaast gemakkelijk om te verwerken in producten. Het is geen toeval dat hout en composiet in veel tuinen in grote mate aanwezig zijn, ten opzichte van de hoeveelheid levend groen en steen. Ook hier krijg je te maken met vuil- en groene aanslag. Maar hoe kun je er op een verantwoorde en duurzame manier voor zorgen dat al dit hout of composiet schoon en netjes blijft?

Kunstgras is trendy, maar hoe hou ik het schoon en vrij van nare urine geuren?

Kunstgras heeft een frisgroene uitstraling en is daarom in landscaping een grote trend. Een goede aanleg is het halve werk. Door het zorgvuldig aanleggen, voorkom je daarmee later een boel onderhoud en irritaties. Bij het aanleggen van kunstgras moet er vooral rekening mee worden gehouden dat het egaal ligt, er geen naden zichtbaar zijn en dat de vleug overal hetzelfde ligt. Maar wat te doen met het onderhoud?

Omdat kunstgras niet groeit, heeft het de neiging om plat te gaan liggen. Dit heeft de ene mat meer dan de ander. Het is afhankelijk van hoe vol de mat is en hoe lang de sprieten zijn. De oplossing is eenvoudig, het moet namelijk af en toe opgeborsteld worden. Dit is afhankelijk van bovengenoemde factoren en natuurlijk van hoe vaak het gebruikt wordt.

Chemie vrij onderhoud van kunstgras? Dit onderwerp is actueel en veelvuldig in het nieuws. En ja, je kunt het sportveld (o.a. hockey, voetbal, tennis, atletiek, korfbal, rugby, golf, American football, multisport), de (speel)tuin, het park, de berm en thuis in je tuin, nog zo vrij houden van blad en takjes, maar op sommige zaken hebben we geen invloed. Zoals atmosferische- en groene aanslag, stuifmeel, fijnstof, uitwerpselen van vogels, urine van honden en katten. BIOnyx Kunstgrasreiniger, genomineerd voor de Green Innovation Award, reinigt, bevordert de water-doorlaatbaarheid en voorkomt zo een vuile, gladde & vieze kunstgrasmat. Neutraliseert ook de nare geur van urine van honden en poesen. En niets speelt en is fijner dan een schoon veld.

Hoe kan ik effectief en duurzaam schoonmaken zonder te schrobben?

Schoonmaken staat onlosmakelijk verbonden met chemicaliën. Effectief, maar zeker niet duurzaam.

  • Reinig niet met een hogedrukspuit

Voor het schoonmaken van je terras, oprit, schutingen, borders, bloembakken en beelden, lijkt een hogedrukspuit oh zo handig. Niets is echter minder waar. Door de kracht van het water maak je de toplaag poreuzer en kan het vuil bijvoorbeeld, zo in de tegel trekken. Daarnaast wordt het oppervlakte ruwer, waardoor mossen, algen en vuil sneller terugkeren. Een hogedrukspuit is daarom geen aanrader.

  • Gebruik geen chemische middelen

Een veelgebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek, oftewel chloor, ammoniak of (strooi)zout. Helaas zijn deze middelen zeer schadelijk voor het milieu en zijn ze agressief voor omliggende beplanting of een eventuele vijverpartij. Door het gebruik van zout of chloor verbleekt bovendien de kleur van je tegels. Tevens veroorzaken veel chemische middelen allerlei ernstige longziekten, zoals recentelijk nog uitgebreid in de media stond.

  • Duurzaam schoonmaken
    Het schoonmaken van je houten-, composiete- en betonnen tuinmaterialen en je kunstgras, zijn onderdeel van de duurzaamheid van de producten. Het schoonmaken heeft namelijk invloed op de levensduur, het uiterlijk, de uitstraling en misschien zelfs de functionaliteit.

En uiteraard kunnen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen helpen om je tuin in no time lenteklaar te toveren! Biologische schoonmaakmiddelen hebben de toekomst. Omdat het in de eerste plaats niet schadelijk is voor mens, dier en milieu. Maar daarnaast is het ook bijzonder effectief. Er hoeft immers niet geschrobd te worden, alleen aanbrengen met de biologische schoonmaakmiddelen van BIOnyx.

De planten, dieren en vissen kunnen ongestoord doorleven, lekker duurzaam!

Ga jij ook aan de slag of wil je meer weten? Vraag vrijblijvend advies en help zo je eigendommen en de natuur te beschermen.

Mail (info@bionyx.nl) of bel ons gerust (06-37279702)

 

Overig nieuws


Partner uitgelicht | Ecostyle

Bij ECOstyle Professional gaan we graag grondig te werk samen met u als pro...

Partner uitgelicht | Bera gravelfix

BERA Gravel Fix @ The New Otani Hotel - Tokyo (Japan) BERA duurzame prod...

Partner uitgelicht | Vectorworks

Vectorworks: van schets tot real time rendering Vectorworks is de be...

Kaartverkoop gestart!

6 september 2019 - Nog een paar weken en dan is het weer zover. Het inmidde...